Complexul Muzeal Maldaresti

La 6 km de Pensiunea Casa Rada, se afla Complexul Muzeal Maldaresti, care reuneste: Cula Greceanu, Cula Duca si Casa Memoriala I.G.Duca.

Culele sunt locuinte intarite, in forma de turn, care au caracteristic parterul inalt, masiv, o scara interioara de acces spre etaj, construite cu rol de aparare. Etimologia cuvantului “cula” vine din limba turca (“kule”) si inseamna turn.

Acest tip de constructie se gaseste in Peninsula Balcanica in Serbia, Albania, Bulgaria si in Romania numai in spatiul invecinat cu Balcanii (Oltenia si vestul Munteniei). 

CULA GRECEANU

Este cel mai vechi edificiu din Complexul Muzeal.

Cula Greceanu a intrat în patrimoniul muzeal în 1956.

Legenda:

Prin anul 1516, Nan Paharnicul construieste un turn de aparare pentru a-si proteja teritoriul de cetele de haiduci. In acest timp, nepotul sau, Tudor Maldar, capitan in oastea lui Mihai Viteazu, este luat prizonier in Moldova de catre tatari si dus în captivitate în stepele asiatice pentru a fi executat. Numai ca, fata hanului, Muhibe, se îndragosteste de el si tinerii decid sa fuga împreuna pentru a scapa de furia temutului han. Se spune ca locul în care s-au oprit a fost vatra Maldarestilor, unde cei doi au ridicat din temelii aceasta cula si unde au trait alaturi de cei sapte copii. Documentele istorice amintesc de urma lor abia pe la începutul secolului al XIX-lea, când se mentioneaza ca aceasta cula ar fi fost recladita de jupan Gheorghe Maldarescu si jupânita Eva.

Ultimul Maldar care a detinut-o a fost jupânita Eva care i-a lasat mosia drept zestre fiicei ei, Maria, la casatoria acesteia cu Gheorghe Greceanu, iar de atunci, mostenitorii culei vor fi grecenii.

Jupanita Eva, ramasa singura la anii ai batrânetii si aflându-se ca este mostenitoarea unei averi însemnate (se spune ca numele de Maldarescu provine de la faptul ca detineau maldare de bani!), într-o noapte, a fost pradata de hoti si ucisa.

Boierul Gheorghe Maldarescu si sotia acestuia, Eva, ctitoresc în anul 1790 si bisericile ”Sf. Nicolae” si ”Sf. Voievozi” din imediata vecinatate a culei.

Intrarea se face printr-o usa masiva de stejar cu zavoare si druguri de fier.  Constructia îmbina armonios un privdor înalt si câteva usi de stejar, trei arcade trilobate si turnul de aparare, unde ajungi numai urcând pe-o scara mobila actionata de o sfoara. Trecutul Maldarestilor este pictat in fresce de Olga Greceanu, urmasa stapânilor culei.

Alaturi se afla si domeniul Conacului Greceanu (in prezent transformat in pensiune de lux – Conacul lui Maldar).

În perioada anilor 1966-1967 au fost executate lucrari de conservare si restaurare, iar dupa restaurare, atât cula Greceanu, cât si cula Duca au fost folosite ca decoruri pentru filme:” Neînfricatii” (1969), “Drumul oaselor” (1980), „Iancu Jianu, haiducul” (1981), „Trandafirul galben” (1982), “Aferim”.

In anul 2007, ÎCCJ a dispus restituirea în natura a imobilului „Cula Greceanu’’ – cu anexe, constructii si teren aferent, doamnei Emilia Anghel Greceanu, fiica adoptiva a ultimei descendente a Grecenilor, Olga Greceanu, care în anul 1978 i-a lasat prin testament proprietatile din Bucuresti si alte proprietati.

In anul 2008 autoritatile judetului Vâlcea au ajuns la o întelegere cu actualii proprietari, care au fost de acord sa dea sub închiriere „Cula Greceanu” catre Consiliul Judetean Vâlcea pentru o perioada de cinci ani.

In anul 2012, autoritatile judetene nu au mai platit chiria, motiv pentru care mostenitoarea Emila Anghel Greceanu a decis sa vânda Cula Greceanu.

Consiliul Judetean Valcea nu dispune de fonduri pentru achizitionarea Culei Greceanu, astfel încât exista riscul iminent de a se pierde un important asezamânt din patrimoniul cultural al Romaniei.

cg1 cg2 cg3 cg4 cg5 cg6

CULA MALDARESCU (I.G.Duca)

Cula este construita în anul 1812 de Gheorghita Maldarescu, fiul lui Gheorghe Maldarescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile sunt realizate în anul 1827, asa cum arata si inscriptia de pe perete. În anul 1907 cula este cumparata de marele om de stat I.G.Duca (1879 – 1933). A intrat în proprietatea statului în anul 1962, fiind restaurata în perioada 1966-1967 si transformata în muzeu.

Constructia este alcatuita din parter si doua etaje pe un plan compact, dreptunghiular.  Elementele defensive sunt reprezentate de meterezele aflate la toate nivelele. Sobele, prezente în fiecare camera de locuit, au forme variate si sunt decorate.

cd1 cd2 cd3 cd4

HPIM5050 HPIM5052 HPIM5053 HPIM5055 HPIM5056 HPIM5057 HPIM5058 HPIM5059 HPIM5060

CASA MEMORIALA I.G.DUCA

Construita in 1912 de omul politic liberal I.G.Duca pentru a fi folosita drept casa de vacanta.

Dupa o lunga cariera politica (deputat, ministru si prim ministru), in seara zilei de 29 decembrie 1933, pe cand se intorcea de la Peles, dupa o audienta la rege, la iesirea din gara Sinaia, I.G.Duca a fost asasinat de trei legionari.

Respectandu-i-se dorinta testamentara si, asa cum reiese din registrul de la Cimitirul Belu, la 6 mai 1934, ramasitele pamantesti au fost aduse in judetul Valcea, aproape de Maldaresti, la biserica de la Ursani, unde se odihnesc si azi.

Valcenii au incercat sa-i perpetueze amintirea ridicandu-i, un an mai tarziu, o statuie chiar in centrul orasului, pe locul unde se afla azi statuia lui Mircea cel Batran din parcul cu acelasi nume, iar bulevardul Calea lui Traian s-a numit intr-o vreme chiar bulevardul I.G.Duca. Se pare insa ca timpul a fost necrutator : in perioada venirii legionarilor la putere statuia a fost demolata, iar bulevardul si-a recapatat vechea denumire.

Constructia a devenit la 29 decembrie 1998, Casa memoriala “I. Gh. Duca”.

Expozitia cuprinde un salon, biroul de lucru si dormitorul cu piesele originale. Sunt prezentate in expozitie originile familiei Duca, etapele din viata sa, personalitati politice importante ale vremii, activitatea in magistratura, din Centrala Bancilor Populare, in Parlament, activitatea sa de ministru, si ca membru marcant al Partidului National liberal.

HPIM5054

 

Pensiunea CASA RADA